Úterý 10. června

10.06.2014 22:06

Montelimar 

 
Dnes jsme se byli podívat, jak se vyrábí nougat (turecký med). Přišel do Francie z východu Řecka. Publicitu získal tím, že ho u hlavní silnice v Montelimaru vedoucí ze severu na jih v době dopravních zácpách. Vyrábí se z medu, ořechů (mandle, pistacie) a našlehaneho sněhu z bílků. Rozváží se po celém světe. Pro Montelimar jsou v nugátu typické mandle. Prezident Emil Loubet je měl rád a rozdával je. Výroba nougatu je velmi složitá. Denně se vyrábí 150 kilogramů ve 4 kotlicích. Vyrábí se měkký a tvrdý nugát. Měkký nougat se dělá 3h30min a tvrdý za 4h30min. Mají tam 30 zaměstnanců. Calisons se vyrábí z žlutého melounů, mandlí, sušeného ovoce a z bílků s cukrem. Potom se to musí všechno vysušit. Nakonec jsme si mohli ochutnat nougat a marchemeloun a potom jsme si došli si něco koupit v obchodě :3 bylo to moc hezké <3 
 
Allan 
 
Je to město na kopci = village perché. Město bylo postaveno na kopci proto, aby bylo nedobytné a aby měli výhled na okolí. Měli vlastního knížete a 4 věže, aby dokázali svou moc. Na hradě sidlila rodina Adhemar de monteil, z čehož vzniklo město Montelimar. Na konci 19 .stol. se z hradu přestěhovali dolu pod kopec. Ti co sídlili nahoře, válčili proti těm, co byli dole. Dolní válečníci nakonec ukradli zvon těm, co byli nahoře. Poté se zadlužili a prodali Allan. Vyšli jsme kopec až do Allanu a dostali jsme pracovní list, který jsme během prohlídky zřícenin museli vyplnit  :P Bylo to velmi únavné, bylo strašně horko a hrozně dlouha cesta nahoru :/ :D jinak to bylo fajn

Anna Petrukhina a Tamara Rybková
 

Vinice Almoric
Paní učitelka, která nás dnes provázela, byla tak hodná a vzala nás na svoji vinici. Dozvěděli jsme se, že se víno vyrábí tak, že se nejprve sklidí úroda a pak se hrozny dají do velkého stroje, který odstraní šťopky a semínka. Jedna část vinárny je rozdělena na dvě strany. Na jedné straně se lisuje bílé a růžové víno a na druhé straně červené víno. Je to malé vinařství. Je zde 20 hektaru půdy, na kterém se pěstuje víno - 80 000 litru za rok. Nacházejí se zde dřevěné (dubové) sudy, aby víno získalo dřevnatější chuť. Jsou vzácné a je jich málo. 

Le Moulin de Pierrelatte
Poslední prohlídkou dnešního odpoledne byl větrný mlýn v Pierrelatte. Aby se mlýn mohl točit potřebuje vítr. Nejprve roztočí větrník, pak kolo a poté tu část, která mele mouku. Muži na zádech nosili až 50 kg mouky. V dnešní době, když nefouká vítr, tak mají zapnutý takový malinkatý motůrek. Mlýny jsou průmyslové stroje. V našem případě se jedná o větrný mlýn. V roce 2011 byl tento mlýn restaurován - nejprve postavili střechu a poté ramena. Ve Francii je rekunstrukce mlýnů hitem.

Kristýna Záhorská a Sofia Allal