Středa 11. června

11.06.2014 22:39
Nîmes

Opět jsme měli sraz před školou v 8:00. Jeli jsme jednu a půl hodiny do Nîmes. V Nîmes jsme navštívili římskou arénu, kde se ve starověku odehrávaly býčí a gladiatorské zápasy. Trojúhelníkem na zdi arény se vyznačoval hlavní vstup pro gladiátory. Kapacita lidí je 25 000. Aréna byla postavena Římany. Ve středověku se uvnitř postavily domy. A v 18. století se zbouraly a v aréně se zase pořádaly zápasy. V dnešní době se tam pořádají různá představení a hraje se tam tenis. Nejznámější francouzský toreador byl El Nino II, jeho bratr stále žije. Šli jsme se podívat dovnitř, kde jsme viděli videa ze zápasů. Vystoupaly jsme nahoru a viděli jsme krásné město Nîmes. Potom jsme šli dál do římského chrámu Maison Carée, kde jsme uvnitř viděli film o nîmské historii. Město bylo postaveno před dávnými lety Galy a podle nich dostala Francie název Galie. Galové bojovali proti Římanům, které vedl Caesar. Galové prohráli a nastala romanizace = přijmutí latiny, římské kultury, božstva..atd. Nakonec bychom vám chtěli povědět zajímavost - slovo Provence vzniklo z latinského slova Provincie, což je území co napadli Římané. Potom jsme si šli k fontáně užít pinik.

Emilie Alaxinová a Mariana Rybková

 

Tour Magne :

Tato vez se nachazi v meste Nimes. Po pikniku jsme vyslapali na kopec  Mont Cavalier, na kterem postavili Galove vez  Tour Magne. Potrebovali ji, aby sledovali okoli a v pripade nebezpeci podavali signaly. V tuto dobu uz zacinalo byt pekne horko. Bylo napocitano okolo  45 stupnu!  Tour Magne ma 8 sten . Vevnitr  krome schodu nic neuvidime, ale pokud vylezeme uplne  nahoru, tak shledneme krasnou vyhlidku a kdyz bude dobra viditelnost, tak i more . My jsme takove stesti nemeli. Take nas nadchla hora Mont Ventoux, ktera meri  1912 metru a je nejvyssim bodem v Provence  a samozrejme jsme  se pokochali vyhledem na Nimes. Kdyz jsme sli dolu napocitali jsme pres 136 schodu. Nekteri  z nas samozrejme sleteli a natloukli se (ja). Nikomu se nic vazneho nestalo. Pote jsme nasedli do autobusu a jeli jsme asi 30 minut do  mesta Pont du Gard.

Pont du Gard :

Tento most stoji na rece Gardon. V samotnem meste jsme  nebyli, ale koupali jsme se v rece Gardon, ktera tece pod mostem. Byl postaven pro prepravu vody do Nimes. Driv se po moste nechodilo, ale pote postavili pesi most pres reku, aby tudy mohli chodit lide. Nasledovne jsle se sli koupat. Vsichni se koupali zase krome me, protoze mam zlomenou ruku ,coz bylo smutne. I kdyz ve vode bylo hodne ras, voda byla tepla a vsichni si uzili spoustu legrace. Protoze bylo horko, skoro vsichni si koupili zmrzlinu. Potom jsme se prevlikli z plavek a jeli jsme do Pierrelatte, kde si nas prevzali korespondenti.

Varvara Mironova a Sophia Allal