Úterý 17. června

18.06.2014 05:55

Provensálský trh

Dnes dopoledne jsme byli ve Vaison-la-Romaine na obrovském trhu. Nejprve když jsme vstoupili na trh, tak jsme si mysleli, že je to jen jedna ulice. Ukázalo se, že to zdaleka není pravda, trh vedl přes několik ulic. Je tam vše, na co si vzpomenete!!! Od nekvalitních ponožek až po luxusní francouzské makronky. Na trhu lze smlouvat a dají vám i ochutnat - často jsme toho s Denou využívaly. Neni tam snad ani jeden kousek ovoce nebo zeleniny, co by byl nezralý. Na trhu bylo spoustu lidí, ale skoro žádné fronty. Jsme rádi, že jsme měli rozchod zrovna tam, protože si každý nakoupil, co potřeboval!

Sofie Kozlová a Denisa Salačová

Ruiny   Vaison-la-Romaine

Vaison-la-Romaine je obklopen sedmi kopci jako v Římě. Než do Vaison přišli Římané, byli zde Keltové. Římané zde postavili most a vybírali mýtné. Dopravovali sem po řece ovoce, zeleninu, ryby atd. Aby Vaison mohlo být římské město, muselo mít správní úřad (soud), obchody, chrám a správní vedení (správce). Vaison-la-Romaine bylo nejbohatší město pro Římany. Za významného římského vládce Julia Cesara se Vaison-la-Romaine připojilo k římské říši. Měli zde i veřejné lázně a ti bohatší si mohli dovolit své vlastní lázně. Procedura v lázních byla rozdělena na čtyři části: lidé se měli schladit, napatlat se olejíčky, ohřát se a znovu se schladit. Aby obyvatelé byli spokojeni a šťastni, byli zde pořádány slavnosti a postavena divadla. Divadla sponzorovali bohatí lidé a tím pádem byl vstup zdarma. Bohatí sponzorovali divadla, aby si lidé nestěžovali a pracovali na jejich polích.

Vojta Kubeš

Sites Antiques Vaison-la- Romaine
Vaison-la- Romaine est entourée de sept collines comme Rome . Avant les Romains sont venus à Vaison étaient ici Celtes . Les Romains ont construit un pont de péage. Il sont principalement transportés par le fruit de la rivière , légumes, poissons , etc. Pour Vaison pourrait être cité romaine devait avoir l'autorité correct ( de la cour ) , magasins , temple et de l'orientation à droite ( Administrateur ). Vaison-la- Romaine est la ville la plus riche des Romains . Un éminent empereur romain Jules César à Vaison-la- Romaine a été attaché à l'Empire romain. Ils étaient là et les bains publics. Soins au spa a été divisé en quatre parties :
1 ) les gens devraient se détendre
2 ) les gens devraient être peints lotion
3 ) les gens devraient se réchauffer
4 ) les gens devraient se détendre à nouveau
Que les résidents étaient satisfaits et heureux, il y avait des festivités et construit le théâtre. Théâtre parrainé les gens riches et donc était entrée libre . Le riche fréquenter le théâtre pour que les gens se sont plaints et ont travaillé dans leurs champs .

Vojta Kubes